המרפאה הניידת , וטרינר עד הבית , וטרינר ביקור בית

וטרינר נייד , וטרינר עד הבית , וטרינר ביקור בית
מרפאה וטרינרית ניידת, וטרינר נייד, וטרינר עד הבית

FacebookTwitter


דף הבית >> דפי מידע >> איך לתת כדור לחתול?

המדריך המלא: איך לתת כדור לחתול?

בעלי חתולים רבים פונים אלינו בשאלה יומיומית פשוטה: איך לתת כדור לחתול ולצאת מזה בשלום?

מתן כדור לחתול עשוי להיות אתגר לא קל עבור הבעלים ואירוע טראומתי ואף מסוכן לחתול. במאמר זה ריכזנו את כל העצות, הטיפים והטריקים (וכן, גם אזהרות) שעשויים להקל עליכם בבואכם לתת כדור לחתול:

1. "העמידו פני תמים"- ערבבו את התרופה עם אוכל. רצוי לערבב את הכדור כשהוא מעוך\מפורר\מרוסק כהלכה בתוך מזון רטוב עם טעם וריח דומיננטי שיעזור להסוות את נוכחות התרופה. מזון רטוב עם טעם ומרקם מתאים לכך עשוי להיות מעט טונה, מזון רטוב איכותי לחתולים בפחית קטנה (במרקם פטה) או מעט יוגורט. עשו זאת טרם הארוחה (כשהחתול רעב) ורק לאחר סיום הכמות המוקצבת ובה התרופה– הציעו לו את יתר האוכל. דרך זו היא המומלצת ביותר מאחר ואינה מעוררת התנגדות ומלחמות מיותרות. לרוע המזל, חתולים נוטים להיות חכמים ועיקשים ודרך זו לא תצליח עם כל חתול ולא עם כל תרופה (חלקן אינן מתאימות למתן עם אוכל או שטעמן דומיננטי מדי) - חתול שיבחין בתרופה עלול שלא לאכול את המזון, גם במחיר של להישאר רעב.

2. "פשוט" תנו את הכדור בטכניקה הנכונה. תופתעו- עם החתול הנכון, מעט ניסיון ובעיקר בטחון – זה עשוי להצליח. היו רגועים, דברו עם החתול בקול בטוח, לטפו אותו והרגיעו אותו. אם צריך – ניתן לעטוף אותו בעזרת שמיכה או מגבת בשיטת Kitty burrito ולשמור רק את הראש שלו חשוף. בדרך זו – תימנעו מבריחה שלו או שריטות מיותרות מרגליו הקדמיות של החתול. חשוב לדעת שלא כל חתול יקבל זאת בהבנה ומקומכם להחליט האם כדאי לנסות זאת במקרה של הנמר האישי שלכם.

הטכניקה למתן הכדור - הדרך המסורתית תיהיה לגשת לחתול מאחוריו ולאחוז בעדינות את ראשו מלמעלה. האחיזה מתבצעת כך שעורף החתול מונח בכף היד, האצבע המורה מעל הראש ולכיוון קידמתו והאגודל והאמה יושבות מכל צד על הבליטה הגרמית המצויה בין האוזן לעין ואוחזות באזור הלסת העליונה. בשלב זה יש להטות את צוואר החתול כלפי מעלה (כך שהראש יעבור למנח אנכי יחסית) תוך שימוש בכוח מינימלי בלבד וללחוץ מעט על אזור החניכיים עד שהחתול יפתח את פיו (למעשה, הלסת התחתונה תישמט מעט בשלב זה). כאשר הפה פתוח – ביד השנייה נשים את הכדור על האצבע ונניח אותו עמוק בפה, באזור בסיס הלשון. מיד לאחר מכן, ניתן לחתול לסגור את הפה, לשחק מעט עם הלשון ולבלוע את הכדור בעצמו. כדאי לשמור עליו לזמן קצר עם הפה סגור ולעסות בעדינות את אזור הגרון בכדי לעורר את רפלקס הבליעה ולעזור לו לקבל את הכדור. עוד דרך שניתן לנסות לאחר מתן הכדור היא לנסות לנשוף בעדינות על אפו או לשפשף אותו בעדינות – דבר אשר עשוי לגרום לו ללקק את אפו ולבלוע את הכדור תוך כדי. לאחר שיקבל את הכדור רצוי לתת לו חטיף טעים או דבר אהוב אחר כדי שיקשר את הפעולה לדבר חיובי וכן בכדי לעזור לכדור להמשיך לקיבה.

שימו לב שהפעלת כוח בפעולה זו או מתן הכדור תוך התנגדות של החתול עשוי לסכן אותו ואותנו. יש לנסות דרך זו רק לאחר הדרכה מצד הוטרינר!

3. שלבו בין השיטות- השתמשו בחמאה. השתמשו במעט חמאה בכדי לצפות את הכדור מכל צידיו. הסוואת הכדור בחמאה ולאחר מכן מתן ידני שלו לעומק הפה עוזרת להחליק את הכדור הישר אל הקיבה. כמו כן, מאחר והם יפגשו בטעם החמאה (ולא בטעמם המר של חלק מהכדורים) – הם גם עשויים לקבל זאת יותר בסקרנות ובהבנה והדבר ימנע הקצפה או פליטה שמתעוררת לעיתים בתגובה לטעם התרופות.

4. בשביל מה יש חברים? חבר או בן משפחה שיוכל לעזור ולהחזיק את החתול בדרך שתוארה בזמן שאתם דואגים להחדיר את הכדור לפיו עשוי לעזור ולהוות את תוספת הריסון שנחוצה בשביל להצליח.

5. תזמון- אתם מכירים את החתול שלכם טוב מכולם, בחרו את התזמון המתאים בו הוא יותר רגוע או מנומנם בכדי לבצע פעולה זאת בתנאים אופטימלים. אם הוא נבהל או ששלוותו מופרת – חכו מעט בטרם תנסו שוב.

6. השתמשו באקדח כדורים לחתול (Pill gun/Pet piller): מדובר באביזר קטן, דמוי מזרק העשוי שילוב של פלסטיק וגומי. בקצהו יש מיקום יעודי בו מניחים את הכדור. לאחר מיקום הכדור במקום הנכון, מחדירים את המתקן מצד הפה ובתנועה מהירה ועדינה מסובבים לכיוון הלוע, מחדירים מעט פנימה וע"י דחיפת בוכנת המזרק מניחים את הכדור במקום הרצוי. היתרון הוא בכך שזהו אמצעי נוח ויעיל שעשוי לשפר את הטכניקה שלנו ולהגן עלינו (בצורה זו נמנעים לחלוטין מהכנסת היד או האצבע לפה של החתול). כמו כן, זהו מוצר לא יקר שניתן להשיג במרפאות וטרינריות רבות. החסרון הוא שלפעמים הדבר דורש מעט ניסיון ושבמקרה של חתול שמתנגד להחזקתו – לא צפוי שאקדח כדורים יעזור.

7. שדרגו את האוכל לחטיף ייעודי: ישנם חטיפים מסחריים מיוחדים שניתן למצוא בקלות ברחבי האינטרנט ובחנויות לציוד ומזון לבעלי חיים (אם כי לא כולם מיובאים לארץ ולא בכל חנות) – אלו חטיפים שנועדו להסוות את הכדור שניתן לחתול והדבר למעשה מהווה חלופה מסודרת יותר להסוואתו בתוך מזון רטוב. דוגמאות לסוגים שונים נפוצים הם Greenies pill pockets או Pillo's.

אזהרות:

  • ניסיון לתת כדור באופן ידני לתוך הפה צריך להתבצע רק לאחר הדגמה מסודרת של הטכניקה ע"י וטרינר. אם אינכם בטוחים שאתם יודעים מה אתם עושים – הימנעו מכך וניקטו בגישה עדינה של מתן הכדור באוכל.
  • התייעצו תמיד עם הוטרינר בנוגע לדרך המתן המומלצת לכדור הספציפי אותו תרצו לתת – לא כל כדור ניתן לחצות או לרסק!
  • היזהרו מאוד מלהיות אגרסיבים מדי בריסון או מהחדרת הכדור עמוק מדי – הדבר עלול להביא לשאיפת הכדור לדרכי הנשימה ולחנק. אין להילחם בחתול בזמן מתן הכדור!
  • תמיד הציעו מים לאחר מתן הכדור בכדי לאפשר לו להתקדם לקיבה ולהימנע מגירוי לוושט הנגרם מחלק מן הכדורים.
  • שימו לב שהחתול אינו מלקק את המזון הרטוב בו ציפיתם את הכדור מבלי לצרוך את הכדור עצמו או שלא פלט אותו לאחר מכן.
  • הימנעו מציפוי הכדור במאכלים אליהם החתול אינו רגיל ושעשויים להזיק לו (לקריאה נוספת: מזונות אסורים לחתולים).
  • חתולים מסויימים יקיאו או יקציפו בתגובה למתן הכדור. אם כך הדבר במקרה שלכם – הימנעו ממתן התרופה והתייעצו עם הוטרינר שלכם בנוגע לחלופה.
 
לסיכום-
מתן כדורים לחתול הוא נושא בעייתי ומוכר בקרב בעלי חתולים - אנחנו מקווים שהטיפים יעזרו לכם! חשבו חיובי, נסו והיו אופטימיים! אבל...אם בכל זאת ניסיתם את כל הדרכים ואתם פשוט לא מצליחים- החתול שורט ונושך, יורק את התרופה, נלחץ או מקציף מהפה....אל תאבקו בו כי סביר להניח שתפסידו. דברו עם הוטרינר שלכם (הוא מכיר היטב את הבעייתיות) והתעניינו בדרכים חלופיות אחרות לתת את הטיפול הרפואי הדרוש לו.

בהצלחה מכל צוות המרפאה הניידת


לחזרה לרשימת דפי מידע וטרינרים

לייבסיטי - בניית אתרים