המרפאה הניידת , וטרינר עד הבית , וטרינר ביקור בית

וטרינר נייד , וטרינר עד הבית , וטרינר ביקור בית
מרפאה וטרינרית ניידת, וטרינר נייד, וטרינר עד הבית

FacebookTwitter


דף הבית >> דפי מידע >> טיפול בגור כלבים
טיפול בגורי כלבים, גור כלבים
טיפול בגור כלבים

ראשית – מזל טוב על צירופו של החבר החדש למשפחה!
נאחל לכם הרבה הנאה ורגעים יפים של אושר עם החבר החדש בחייכם.
עם הגעתו של גור כלבים חדש לביתכם אתם עומדים בפתחה של תקופה חדשה ושאלות רבות עולות-

האם הוא בריא? במה מאכילים גורי כלבים? איזה טיפולים צריך גור כלבים? איך מחנכים גור כלב לעשיית צרכים מחוץ לבית? מה צפוי לנו בתקופה הקרובה? ננסה לענות על כל שאלות אלו ולעשות מעט סדר בנושא של טיפול בגורי כלבים.

באיזה גיל מומלץ לאמץ גור כלבים?
ניתן לאמץ כלבים וגורי כלבים בכל גיל אך הגיל המומלץ לאימוץ גור כלבים הוא סביב גיל 6-8 שבועות. בגיל זה הגור כבר עצמאי, גמול מיניקה של חלב אימו וסקרן לסביבתו.

הימים הראשונים:
הימים הראשונים הם שלב מעבר עבור גורי כלבים שכעת נפרדו מאמו ואחיו לשגר ופוגשים לראשונה את משפחתם החדשה  ("חברי הלהקה החדשים שלהם"). אלו ימים של היכרות הדדית במהלכם יזדמן לגור כלבים להכיר אתכם, את בני ביתכם ואת סביבת מגוריו החדשה. זכרו להתייחס אליו בעדינות, לאפשר לו את זמן המנוחה הנחוץ לו ולהעניק לו חום ואהבה. תוך זמן קצר הוא יהפוך לחלק בלתי נפרד ממשפחתכם.

רשימת ציוד לימים הראשונים:
מומלץ להערך ולהכין את הציוד הבסיסי הנחוץ לגור כלבים טרם הגעתו הביתה: מזון מתאים לגורי כלבים, כלי לאוכל ומים (עדיף מפלדת אלחלד ולא מפלסטיק), מיטה\מזרן\שמיכה כמקום ללון בו, קולר ורצועה (למרות שבתקופה הראשונית יש להימנע מטיולים עד לתום סדרת החיסונים), צעצועים, מסרק או מברשת לטיפוח הפרווה (במיוחד לגורי כלבים בעלי פרווה ארוכה).

סביבת המחייה:
גורי כלבים זקוקים למרחב מחייה שקט בו יוכלו לנוח בבטחה. רצוי להגדיר להם מקום לינה תחום המתאים לגודלם: ניתן להשתמש במיטה המיועדת לכך שניתן לקנות בחנויות לציוד לבעלי חיים או לאלתר מיטה שכזו בהכנה עצמית (מקופסת קרטון מרופדת, מזרן קטן, סלסלה או אפילו – שמיכה פשוטה במקום שקט). כדאי לבחור מקום שיהיה שקט ומוגן באחת מפינות הבית ולהימנע ממקומות בהם ישנה תנועה של דיירי הבית או אורחים באופן קבוע (לדוגמא- לא ליד דלת הכניסה!). גורי כלבים צעירים ישנים שעות רבות משעות היום (בדומה לתינוקות) ויש להסביר גם ליתר בני המשפחה שעליכם לאפשר להם את המנוחה הזו (הדבר חשוב בעיקר בבתים בהם ישנם מספר ילדים שמטבע הדברים – ירצו לשחק עם הגור במהלך שעות רבות משעות היום).

בדומה למקום הלינה כדאי לבחור גם מקום בו יוצבו כלי האוכל והמים באופן קבוע. לגורי כלבים שהופרדו מאימם בגיל צעיר ניתן גם לעטוף בקבוק מים חמימים במגבת ואף לצרף שעון (מהסוג המתקתק, לא דיגטלי) עטוף מאחר והדבר מדמה את חום גופה של האם ואת פעימות לבה ומסייע להרגעת הגור ובהענקת תחושת חמימות ובטחון.
ממה להזהר? גורי כלבים סקרנים מטבעם ונוטים להכניס לפה מכל הבא ליד...לטובתם ולטובת רכושכם כדאי לנקוט באמצעי זהירות ולהרחיק חפצים קטנים ולעיסים למינהם, תרופות, חומרי ניקוי ועוד.

מזון:
סוג המזון שכדאי להציע לגורי כלבים הוא מזון מסחרי יבש (כופתיות) המיועד לגורי כלבים (לרוב מזון גורים ניתן לגורים עד הגיעם לגיל שנה). מזון מסוג זה מכיל פחמימות, חלבונים, שומנים וויטמינים בכמות הנכונה לכלבים בעת גדילתם. ישנן חברות שונות המייצרות מזונות מסוג זה והאיכות משתנה בין חברה לחברה. ישנן מספר חברות מובילות בתחום אך חשוב לציין שכל גור כלבים מגיב בצורה שונה למזונות שונים ולפעמים הדבר הוא בגדר ניסוי וטעייה עד שמוצאים את "המזון המנצח" עבור גור הכלבים שלנו שיהיה טעים ובריא לו. בשלב זה תוכלו לבחור מזון המתאים לתקציב שלכם ובהתאם לניסיונכם, המלצות מחברים או פרסומים שונים אך כדאי להתייעץ עם וטרינר באשר לסוג המזון המומלץ. חשוב לוודא שאתם בוחרים במזון איכותי המיוצר ע"י חברה מוכרת (במזונות שונים נוצרת לעיתים בעיית אספקה בייבוא לארץ). באופן עקרוני, במידה והמזון מתאים לכם ולגור כלבים – עדיף להמשיך ולהזין באותו מזון ולא להחליף את סוג המזון בכל פעם שנגמר השק (הדבר עלול להוביל לבררנות רבה מדי מצד הכלב בגיל מבוגר יותר). במידה ובכל זאת בחרתם לערוך שינוי של סוג המזון – רצוי לקנות שק חדש מבעוד מועד ולעשות את המעבר בין סוגי המזונות באופן הדרגתי בכדי לאפשר למערכת העיכול של הגור להתרגל למזון החדש.

כמות המזון משתנה בין סוגי המזון ורצוי להאכיל גורי כלבים בכמויות המומלצות אשר יופיעו תמיד על גבי שק המזון (כטבלה המציגה את כמות המזון המומלץ בהתאם לגיל ומשקל הכלב) – זכרו לבקש בחנות לקבל כוסית מדידה מדוייקת יחד עם שק המזון אותו רכשתם.

תדירות ההאכלה: את כמות המזון היומית המומלצת יש לחלק למספר ארוחות- לגורי כלבים עד גיל חצי שנה מומלץ לתת 3-4 ארוחות ליום ולאחר מכן ניתן באופן הדרגתי לעבור לשתי ארוחות ליום. כלבים בוגרים יכולים לאכול גם ארוחה אחת ביום אך לרוב מומלץ לחלק את המנה לפעמיים ביום (בעיקר בגזעים קטנים או גדולים במיוחד). כך או כך – מומלץ להימנע עם גורי כלבים מהזנה הזמינה להם בכל שעות היממה מאחר ושיטת הזנה זו פחות מומלצת מבחינה התנהגותית וכן היא בעייתית בכל הקשור למעקב אכילה ולשמירה על טריות האוכל. רצוי לאסוף את האוכל שלא נאכל לאחר כחצי שעה.
"צ'ופרים": באופן עקרוני רצוי להימנע מתזונה ביתית וזאת מסיבות בריאותיות והתנהגותיות. אם בכל זאת בחרתם לפנק את גור הכלבים במעט מזון ביתי רצוי להקפיד לעשות זאת במידה ולהשתדל שרוב רובה של תזונתם תישאר מזון יבש מסחרי (לפחות 80%). ניתן להציע מזונות כדוגמת מעט קוטג' (אך לא מוצרי חלב אחרים), עוף מבושל (ללא עור וללא סחוס ועצמות) או ביצה מבושלת. רצוי להימנע מכך בזמני הארוחות שלכם (בכדי להימנע ממצב בו הכלב יתרגל לבקש להשתתף בכל ארוחה משפחתית שלכם...). כמו כן, ניתן להציע חטיפים שונים המיועדים לכלבים אך גם במקרה זה – רצוי לקנות חטיפים מאיכות טובה ולהקפיד על כך שינתנו בכמות מדודה וקטנה וכך יהוו צ'ופר בלבד ולא כאוכל שעליו תתבסס תזונתם.
"תוספי מזון" מחנות החיות: אין שום צורך בהם במידה והזנתם במזון מסחרי יבש מאיכות טובה. למעשה חלק מתוספי המזון אף יכולים לגרום לבעיות בריאותיות לגורי כלבים (כדוגמת סידן שניתן ביתר).

מזונות אסורים: מזונות שונים מחיי היום-יום שלנו רעילים או מסוכנים לכלבים ויש להימנע מהזנה בהם בכל מחיר: שוקולד, בצל, שום, ענבים, צימוקים, בשר שאינו מבושל, עצמות עוף או דגים, מזון שומני או מטוגן, תפוחי אדמה, מזון מתובל, קפה, תה, אלכוהול, חלב, אגוזי מקדמיה, ממתיקים מלאכותיים, מזונות מעופשים או מקולקלים ("כלל האצבע" אומר שמזון שאינו ראוי למאכל אדם – אינו ראוי גם למאכל כלב).

חשוב לציין- ישנם כלבים שניזונים ממזונות אסורים מרשימה זו כמעט באופן קבוע וכביכול ללא בעיות רפואיות נראות לעין. הכל תלוי בכלב, גנטיקה, מינון, גודל ובעיקר...במזל. אל תקחו סיכון והימנעו ממזונות אסורים – הדבר יחסוך לכם כסף רב על טיפולים רפואיים ולכלב – יחסוך סבל מיותר.

לקריאה נוספת על מזונות רעילים לכלבים וחתולים

מים:
כלבים (וגורי כלבים בפרט) צריכים מים באופן חופשי ורציף. חשוב לדאוג שלגור כלבים תמיד יש גישה לקערת מים טריים שהוחלפו לפחות פעם ביום.

טיפולים רפואיים:

חיסונים:
חיסונים לכלבים מהווים טיפול רפואי מונע והם דרושים על מנת לשמור על בריאותו ואיכות חייו של הכלב. גורי כלבים נולדים עם מערכת חיסונית שאינה בשלה ומקבלים נוגדנים מהאם דרך החלב. לאחר תקופה קצרה רמת נוגדנים זו יורדת והם חשופים במיוחד למחלות קטלניות. גורמי מחלה אלו מועברים בקלות ע"י הפרשות מזוהמות של כלבים אחרים ולכן ההמלצה הרפואית היא להימנע מטיולים בחוץ וממפגשים עם כלבים אחרים עד לתום סדרת החיסונים.
חיסונים ניתנים רק לאחר ביצוע בדיקה גופנית שנועדה לשלול מצב תחלואתי. אסור לחסן כלב חולה מאחר וחיסון בעל חיים חולה עלול להחמיר את מצבו ואף להפחית מיעילות החיסון. מסיבה זו, לרוב נמליץ על שהייה של גורי כלבים בביתם החדש במשך 5-7 ימים בטרם ביצוע החיסון הראשון (בכדי לוודא שמרגישים טוב ולא "גוררים" איתם תחלואה נסתרת מבית הגידול שלהם).

פרוטוקול החיסונים המומלץ בגורי כלבים:
גיל 6 שבועות: חיסון משושה ראשון
גיל 10 שבועות: חיסון משושה שני
גיל 12 שבועות: חיסון כלבת+החדרת שבב זיהוי (חובה בישראל על פי חוק הכלבת)
גיל 14 שבועות: חיסון משושה שלישי

לאחר מכן, בכלב בוגר- פרוטוקול החיסונים כולל חיסון משושה+כלבת פעם בשנה.

לטובת מתן חיסונים ניתן ואף רצוי להזמין וטרינר עד הבית מאחר ועבור גורי כלבים שטרם חוסנו הדבר מסייע בצימצום סכנת ההדבקה במחלות זיהומיות הקיימות בסביבת המרפאות הוטרינריות.

לקריאה נוספת ופירוט אודות: חיסונים בכלבים.

טיפול נגד תולעים:
גורי כלבים נוטים להדבק בתולעים בקלות ורצוי לטפל בהם לראשונה בעת מועד החיסון הראשון (הטיפול ניתן מהוטרינר בסירופ או בכדור).

לקריאה נוספת אודות טיפול בתולעים בכלבים וגורי כלבים.

טיפול לתולעת הפארק:
סוג אחר של תולעת הנפוצה בכלבים בארץ וקטלנית באופייה. הטיפול כנגד תולעת זו ניתן מדי 1-3 חודשים כתלות באופי הכלב ומידת החשיפה שלו להדבקה.

לקריאה נוספת אודות תולעת הפארק.

טיפול נגד פרעושים וקרציות:
טפילים חיצוניים כדוגמת פרעושים וקרציות גורמים לגירוד, אי נוחות, לקויות עור, אלרגיות, אנמיה, תולעים ומחלות זיהומיות כדוגמת קדחת קרציות. הטיפול המניעתי כנגדם הוא פשוט ויעיל אך יש להקפיד על משטר טיפול מתאים בהתאם לסוג הכלב, מקום מגוריו, עונה ועוד גורמים. ישנם תכשירים שונים ורק מיעוטם מתאים לגורי כלבים צעירים (כדוגמת תרסיס פרונטליין בו ניתן להשתמש בהתאם למשקל הכלב). חשוב תמיד להתייעץ עם הוטרינר על נושא זה בעת פגישתו לראשונה עם הגור לטובת בדיקה גופנית.

איזה סימנים עלולים להעיד על מחלה של גורי כלבים?
גורי כלבים צעירים, ובפרט גורים שטרם סיימו את סדרת החיסונים שלהם, חשופים לגורמי מחלה שונים, חלקם קטלניים. מאחר ומצבם עלול להתדרדר במהרה - בכל מצב של ספק יש לפנות לוטרינר לבדיקה.

סימנים שעלולים להעיד על מקרה הדורש פנייה לוטרינר חירום כוללים:
אפאטיה, דכאון או חולשה של גורי כלבים
חוסר אכילה
שלשולים
הקאות
רעידות
הפרשות מהעיניים או מהאף
שיעולים או חרחורים

עיקור\סירוס גורי כלבים:
נושא חשוב שקצרה היריעה מלפרט על כל השיקולים סביבו. לעיקור כלבה וסירוס כלב ישנם יתרונות התנהגותיים ורפואיים רבים ומומלץ באופן גורף לעשות זאת מאחר והניתוח פשוט יחסית ועם סיכוי נמוך לסיבוכים והתאוששות מהירה. ההמלצה היא לעקר ולסרס גורי כלבים בטרם הגיעם לגיל בגרות מינית. לרוב ההמלצה היא לעשות זאת סביב גיל חצי שנה (בכלבות ישנה העדפה לעשות זאת טרם הייחום הראשון) אך הדבר תלוי בגזע הכלב, שיקולים שונים של הבעלים והמלצת הוטרינר המטפל.

טיולים ומפגשים חברתיים:
בגיל צעיר – חשוב לחשוף גורי כלבים לגירויים השונים מחיי היום-יום וכן לכלבים אחרים על מנת שיתרגלו לקולות וריחות הסביבה ויצרו קשרים חברתיים טובים עם בני מינם. יחד עם זאת, טרם השלמת סדרת החיסונים, מבחינה בריאותית יש להימנע מחשיפת הגור לכלבים אחרים או לצרכים של כלבים אחרים מחשש להדבקה במחלות זיהומיות. מסיבה זו, טרם סיום סדרת החיסונים – ההמלצה היא להוציא גורי כלבים על הידיים במטרה לחשוף אותם לסביבת מגוריהם אך להימנע מחשיפה לצרכים של כלבים אחרים. לאחר סיום סדרת החיסונים ניתן לצאת לטיולים עם קולר ורצועה. מעבר לזמן עשיית הצרכים - חשוב לזכור שהטיול הוא זמן האיכות הטוב ביותר של כלבכם ומאפשר לו להביא לידי ביטוי את הסקרנות הטבעית של גורים, להוציא מרץ ולהנות. תנו להם את הזמן שמגיע להם.

רחיצת גורי כלבים:
ככלל אנו ממליצים שלא להפריז ברחצת גורי כלבים (וכלבים בכלל) מאחר ושטיפתם מביאה להסרת השכבה השומנית המצפה את עורם במטרה להגן עליהם והדבר עלול לגרור גירוי יתר, קשקשת ודלקות עור. בגורי כלבים בפרט – כדאי להימנע מרחיצה מלאה במהלך 3 החודשים הראשונים מחשש להורדת חום גופם ביתר (ובהתחשב בעובדה שיותר רגישים להדבקה במחלות זיהומיות). במקרה הצורך, ניתן בגורים לנקות אותם במגבונים לחים בעדינות ובמידה על מנת לשמור על ניקיון הפרווה. בעת רחצה יש להקפיד על מים חמימים (ולהימנע ממים חמים מדי), שמפו המתאים לכלבים (לא שמפו של בני אדם מאחר ולא מתאים לעורם) ועל ניגוב וייבוש יסודי של הפרווה ואיווררה לאחר מכן.

טיפוח גורי כלבים:
פרווה: חשוב לסרק לעיתים את פרוותם של גורי כלבים (בעיקר של בעלי פרווה ארוכה) במטרה לאפשר לעור להתאוורר ולצורך התרת קשרים והרחקת שיער שאינו חיוני ושמירה על פרווה חיונית ויפה. לרוב התהליך גם נעים לכלב ותורם לחיבור בין הבעלים לכלב.
צחצוח שיניים: כלבים סובלים מבעיות שיניים שונות משל בני אדם אך זקוקים לצחצוח שיניים. בין בעיות השיניים הנפוצות ישנה הצטברות של אבן שן המביאה עם הזמן לריח רע מהפה, דלקות חניכיים ואף צורך בעקירות שיניים. מומלץ להתחיל את תהליך צחצוח השיניים החל מגיל צעיר על מנת להרגיל לכך את הכלב. במידת הניתן מומלץ יהיה לצחצח מספר פעמים בשבוע. משחות ומברשות שיניים מתאימות ניתן להשיג בחנויות לציוד לבעלי חיים או במרפאות הוטרינריות. יש להימנע מצחצוח במשחת שיניים לבני אדם מאחר וזו אינה מתאימה לכלבים.
ציפורניים: ציפורני הכלב נשחקות באופן טבעי בזמן טיולים בחוץ בעת דריכה והליכה על מדרכות וכבישים. במקרים מסויימים ובעיקר בכלבים השוהים הרבה בבית או מטיילים על משטחים רכים – קיים צורך בקיצוץ הציפורניים. ניתן ללמוד לעשות זאת לבד עם קוצץ ציפורניים יעודי שניתן לקנות בכל חנות לציוד לבעלי חיים אך מומלץ שלא לנסות לעשות זאת בפעם הראשונה ללא הדגמה של וטרינר מאחר ובציפורן ישנה רקמה חיה וקיצוץ לא נכון עלול להביא לכאב ודימום.

חינוך לצרכים של גור כלבים:
לכלבים יש נטיה טבעית לעשיית צרכים הרחק ממקום מגוריהם וקל להרגילם לכך. ישנן מספר שיטות לחינוך של גורי כלבים לעשיית צרכים מחוץ לבית ומומלץ להתייעץ טרם תחילת התהליך עם וטרינר או עם מאלף כלבים. בשל הצורך בהימנעות מטיולים וחשיפה לסביבה מזוהמת - התהליך מתחיל במקביל להשלמת סדרת החיסונים ולמרות שישנם לעיתים רגעים מייאשים (גורי כלבים צעירים מאוד לא יכולים להתאפק גם אם הם יודעים שצריך) – רוב גורי הכלבים לומדים זאת מהר ובסופו של דבר – הסבלנות משתלמת. ישנם מספר עקרונות פשוטים לחינוך: בשלב הראשון יש להקפיד ולצאת עם הגור כלבים מספר רב של פעמים ביממה ואפילו כל שעתיים במידת הניתן (חשוב להקפיד על טיולים בין היתר בעיקר מיד לאחר אכילה, משחק או קימה משינה). חשוב בתקופה זו לשים לב לסימנים מצד הכלב המצביעים על צורך בטיול כדוגמת- רחרוח הריצפה או עמידה חסרת סבלנות ליד הדלת. בעת השהייה בבית, יש להגביל את הגור לאזור קטן ומוגדר בבית (כדוגמת חדר קטן, מרפסת שירות וכדומה). בחלק מחדר או מתחם זה מומלץ לפזר עיתונים והוא ישמש מבחינת הכלב כסוג של "מאורה" (בדומה למאורה בטבע בה הם ימנעו מלעשות את צרכיהם) ויעזור לו ללמוד להתאפק בין לבין הטיולים. במידה ו"תתפסו את הגור על חם" כשהוא עושה צרכים במקום אסור – יש לנזוף בו (אמירת "לא" בקול אסרטיבי, לא בצעקות) על מנת שיקשר בין הדברים ויבין את רצונכם. במקביל – את הטיולים בחוץ יש לעשות כשבידכם צ'ופר טעים כלשהו. כאשר הגור עושה צרכים בחוץ – יש לשבח אותו בקול ולהעניק לו צ'ופר כפרס. בתוך זמן קצר הוא יבין שאת צרכיו עליו לעשות מחוץ לבית ובמקביל גם ילמד להתאפק. בשלב ההתחלתי רצוי לקחת אותו לטיול במקומות קבועים בהם יזהה כבר את ריחו.

חשוב לציין – 1. אין להכות כלב בשום מצב. הדבר לא יתרום לתהליך האימון ואף יצור יחסי פחד מזיקים ויפגע בתהליך.
2. אין להעניש כלב בדיעבד: במקרה של גור כלבים שעשה צרכים בזמן שלא הייתם בבית וכשחזרתם ומצאתם את הצרכים תנזפו בו – הוא לא יקשר ולא יבין את רצונכם ולכן הדבר מיותר.

אילוף גורי כלבים:
למרות שחלק מבעלי הכלבים חושבים שחמוד לראות גורי כלבים מתרוצצים בבית, נושכים וזורים הרס בכל הבא לידיהם... תהליך האילוף מהווה חלק חיוני ובלתי נפרד מחייהם המאפשר לנו להציב גבולות וללמד את גור הכלבים כיצד נכון יהיה להתנהג בבית ואיך לתקשר איתנו בצורה תקינה. כתוצאה מכך שני הצדדים יהנו מאיכות חיים טובה יותר. חשוב מאוד להקפיד על תחילת תהליך האילוף מוקדם ככל הניתן מאחר ומטבע הדברים קל יותר לאלף גור צעיר מכלב בוגר (על אף שניתן לעשות זאת בכל גיל) ובנוסף – בעיות נוטות להחריף עם הזמן. ישנם דרכים שונות לאילוף וקצרה היריעה מלפרט על הנושא. העקרונות הבסיסיים הינם עידוד דפוסי התנהגות חיוביים (ע"י עידוד מילולי או מתן צ'ופר) של הגור ומניעה של דפוסי התנהגות שליליים (ע"י התעלמות או נזיפה). חשוב להתייעץ עם מאלף מקצועי ולקבל החלטה מושכלת האם כדאי לעשות זאת באופן עצמאי, עם מאלף צמוד, בקבוצה או בדרכים אחרות.

משחקים וצעצועים:
צעצועים זה חלק מהכיף אמיתי. המגוון גדול והדבר חשוב לגורי כלבים וגם לכם לטובת הוצאת אנרגיה וכן כחלק מהחינוך שלהם ותהליך גדילתם (לגורים יש נטייה ללעוס חפצים במהלך תהליך צמיחת השיניים שלהם וגם בשל אופיים הסקרני) – קנו להם צעצועים המתאימים לגודלם ואופיים והימנעו ממשחקים אסורים (כדוגמת לעיסת רהיטים וחפצים אישיים שלכם). זכרו – למרות צעצועים יקרים ומגוונים שאתם יכולים לקנות לכלבכם, בסופו של דבר, המתנה הכי טובה שתוכלו לתת לכלבכם היא...הזמן שלכם! שחקו איתם והקדישו להם זמן איכות.

לסיכום-
גור כלבים חדש בבית הוא שמחה גדולה, חבר ("החבר הכי טוב שלכם") ובן משפחה לכל דבר.

שמרו על בריאותו ורווחתו ותהנו מזמנים יפים ורגעי אושר.

אתם תמיד מוזמנים לפנות לצוות המרפאה הניידת עם כל שאלה. בכל עת.

תתחדשו ותהנו.

 
לייבסיטי - בניית אתרים