המרפאה הניידת , וטרינר עד הבית , וטרינר ביקור בית

וטרינר נייד , וטרינר עד הבית , וטרינר ביקור בית
מרפאה וטרינרית ניידת, וטרינר נייד, וטרינר עד הבית

FacebookTwitter


דף הבית >> דפי מידע >> הרעלת בצל בכלבים

​הרעלת בצל בכלבים
 
מי מאיתנו לא מכיר את הסיטואציה בה הכלב האהוב שלנו מבקש לחלוק איתנו טעימה מארוחת הצהריים שלנו? אם כבר החלטתם לחלוק עם הכלב מהמזון הביתי שלכם (או תרחיש פחות אופטימי בה הוא החליט לנשנש על דעת עצמו מזונות שונים בבית שלכם) – רצוי לפחות לוודא שלא מדובר במזונות שעשויים להיות רעילים עבורו. לא הרבה יודעים זאת אבל בצל הוא אחד ממזונות אלו ועלול לגרום להרעלה קשה המהווה סכנת חיים אמיתית עבור הכלבים שלנו.
 
צמחי הבצל, על כל נגזרותיהם (כולל שום, כרישה, עירית, בצל ירוק ומיני בצל שונים) הינם רעילים לכלבים. בצל עלול לגרום להרעלה לאחר צריכתו על ידי כלב בכל צורותיו האפשריות – טרי, מבושל, מטוגן, כבצל שלם, קצוץ, כחלק מתבשיל, מיובש או כאבקת בצל. פרט מעניין ומעורר מחשבה הוא שאפילו תחליפי חלב לתינוקות עשויים להכיל תוספת של אבקת בצל שנועדה לשפר את טעמם (אך עלולה להביא לפגיעה בכלבים במידה ויחשפו לכך בכוונה או בטעות).
החומר הרעיל בבצלים הינו תרכובת גופרתית בשם תיוסולפט (Thiosulfate) אשר אינה מפורקת במקרה של מערכת העיכול של כלבים. תרכובת זו מביאה לנזקים חימצוניים במעטפת תאי הדם האדומים וכתוצאה מכך גוררת הרס מוגבר של תאי הדם האדומים ולמעשה – גורמת לאנמיה חמורה.
 
הכמות שעשויה להביא לשינויים משמעותיים בכדוריות הדם האדומות ולמעשה להרעלה היא החל מ-15 גרם של בצל לכל ק"ג של משקלו של הכלב (לדוגמא – 150 גרם לכלב השוקל 10 ק"ג). במקרים של בצל מיובש או אבקות בצל הכמות הקריטית עשויה להיות קטנה יותר בשל היותו של החומר הפעיל מרוכז יותר. ראוי לציין שגם חשיפה לכמויות קטנות יותר אך באופן כרוני יותר עלולות לגרום לנזק וסימני הרעלה באותה מידה.
 
סימנים קליניים להרעלה לרוב יופיעו כיום עד יומיים לאחר האכילה וחומרתם תלויה בעיקר במשקל הכלב וכמות הבצל שנאכלה ביחס למשקלו. בין הסימנים הנפוצים:
 
  • חולשה \ אפאטיה
  • חוסר תאבון
  • הקאות
  • שלשולים
  • ריריות חיוורות או צהובות (צהבת)
  • נשימה מהירה
 
האבחון יעשה לרוב לפי הסיפור הקליני (בעלים לרוב מודע לחשיפה לבצל או מתוודע לבעיתיות שבעניין בזמן שהוטרינר ישאל אותו על חשיפה אפשרית לכך) או לפי בדיקות דם אשר יעידו במקרים אלו על אנמיה מסוג ספציפי שאופייני להרעלות בצל.
 
הטיפול בכלבים הסובלים מהרעלת בצל כולל לרוב טיפול תומך במהלכו הכלב מאושפז ומקבל עירוי נוזלים, נוגדי חמצון וטיפול נוסף לפי הצורך ובהתאם לסימנים הקליניים מהם הוא סובל. במקרים הקשים יותר בהם הכלב סובל מאנמיה חריפה ומסכנת חיים באופן מיידי - לפעמים יש צורך גם בעירוי דם.
במקרה והחשיפה לבצל התגלתה בפרק זמן קצר (תוך כשעתיים-שלוש לכל היותר מרגע האכילה) יש לפנות לוטרינר ללא דיחוי בכדי לשקול אפשרות של גרימת הקאה שתמנע את המשך הספיגה של החומרים הרעילים לגוף.
בכלבים שסבלו מהרעלה וטופלו - לאחר כשבוע בקירוב מזמן ההרעלה גוף הכלב יחדש בהדרגה את מלאי כדוריות הדם האדומות התקינות שלו ולרוב בתוך כשבועיים (מרגע הפסקת החשיפה לבצל) רמת כדוריות הדם האדומות תחזור לנורמה.
 
לסיכום-
יש להימנע באופן מוחלט מאכילת בצל (על כל נגזרותיו) על ידי הכלב או ממזונות המכילים בצל. במקרה של חשיפה או חשד לכך – צרו קשר עם הוטרינר באופן מיידי והתייעצו איתו על דרך הפעולה המומלצת.
לייבסיטי - בניית אתרים